Kruiden Kweken in een Eierdoos

Kruiden kweken1

Toen ik jong was ging ik altijd met mijn ouders mee naar hun moestuin. Ik vind het geweldig om te zien hoe alles groeit en daarna van je eigen verbouwde groente, fruit of kruiden te smullen. Helaas heb ik in Leuven geen tuin maar wel een balkon en een vensterbank. Op mijn balkon staan op dit moment al aardbeien en een tijm plantje. Ook staat er een munt plantje waarvan ik niet zeker weet of hij nog tot leven komt. Ik vond het tijd voor een nieuw projectje en besloot mijn eigen kruiden te gaan zaaien.

Kruiden kweken2

In de Action verkopen ze zaai setjes voor ongeveer 1 euro. Ik besloot de keukenkruiden zaden variant te kopen en uit te proberen hoe groen mijn vingers zijn. Hierboven zie je de inhoud van het doosje, er zit een zakje zaaizand in en 5 zakjes kruiden. De kruiden die er in zitten zijn:

 1. Basilicum
 2. Peterselie
 3. Bieslook
 4. Oregano
 5. Selderie

Kruiden kweken4

Kruiden kweken3

Van een eierdoos maakte ik een mini kas met wat huishoud folie. Ik deed in ei-vakjes potgrond en daarbovenop wat zaaizand. Boven de vakjes schreef ik de eerste letter van de kruiden zodat ik ze uit elkaar kan houden. Omdat de basilicum pas in mei gezaaid moet worden besloot ik deze nog niet te zaaien.

Later bleek dat je zaaizand eigenlijk moet mixen met potgrond. Want potgrond alleen heeft te veel voedingstoffen voor zaden wat giftig kan zijn. Maar dit is iets voor de volgende keer want toen ik hier achter kwam zaten de zaadjes al in de vakjes.

Kruiden kweken6

Kruiden kweken5

Daarna was het tijd om te zaaien. Ik heb van alle zaadjes maar een klein beetje gedaan. Zo heb ik nog zaad over om het nog een keer te proberen. Want eigenlijk zijn alle kruiden te vroeg gezaaid. Volgens de instructie op het doosje moeten ze van maart tot juli gezaaid worden. Dus ik ben erg benieuwd of het wat word!

Hebben jullie wel eens je eigen kruiden/groenten/fruit gekweekt?

6 reacties op “Kruiden Kweken in een Eierdoos

 1. Hallo!

  Leuk idee van die eierdoos!
  Ik vroeg me af hoe het verder is met de kruiden??? Is het gelukt ondanks dat je geen potgrond hebt gebruikt?

  ik heb ook net dat doosje gekocht en de zaadjes alleen in het zaaizand gedaan omdat er verder niks op de verpakking stond!!

  Dus ik hoop zo dat het bij jou is gelukt!?

  • Ik heb toevallig vandaag een update van mijn moestuin geschreven hier op mijn blog. Ik ben erg benieuwd of jouw zaadjes het gaan doen in alleen het zaaizand. Laat je het mij weten?

   • ik zal je zeker op de hoogte houden! ben zelf ook wel erg benieuwd… heb het nu een heel klein beetje water gegeven maar dat zaaizand neemt het water niet op! Dus we gaan afwachten!

 2. Ik heb vandaag dezelfde zaadjes gekocht bij Action. Ook kocht ik voor minder dan € 2,50 een plastic kweekbak bij Action. Omdat ik geen kweekpotjes of eierdoosje had heb ik de binnenkant van toiletpapierrollen doormidden geknipt. Ik ben van plan die te vullen met gewone tuinaarde gemengd met zand om het mengsel wat luchtiger te maken. Dat zgn. zaaizand strooi ik er dan luchtig over heen. Ben benieuwd wat er van terecht komt.
  Mijn eerdere poging van twee weken geleden met diverse kruidenzaadjes van de buurvrouw, die ik binnen bij het keukenraam heb staan, begint al wat resultaat te tonen.

Geef een reactie