Moestuintje en Zaaizand

Klaar om te zaaien

De lente is begonnen en daarom vond ik het tijd om weer aan mijn eigen balkon/vensterbank moestuintje te beginnen. Ik laat je zien wat ik heb gezaaid en hoe ik dit heb gedaan. Omdat het artikel over kruiden kweken in een eierdoos waarin ik zaaizand gebruik een van mijn best gelezen artikelen is, heb ik besloten hier ook wat meer aandacht aan te besteden.

Balkon moestuin

Vorig jaar heb ik verschillende groenten en kruiden gekweekt op mijn balkon en in de vensterbank waar ik regelmatig updates over heb gegeven, dit kun je hier terug lezen. Uit mijn ervaringen van vorig jaar heb ik besloten om het dit jaar wat kleiner aan te pakken en mij vooral te focussen op kruiden. De groenten waren op mijn kleine balkon niet echt een succes omdat ik geen bakken had die groot genoeg waren. Dit jaar kocht ik twee kruidenpakketjes van de action, waar opnieuw zaaizand in zat. Ook zaaide ik Heinz tomatenplanten en rucola.Albert Heijn Moestuintjes

Ik had nog een paar moestuintjes van de Albert Heijn over van vorig jaar, dit waren rucola, basilicum, bieslook en dille. Meestal kun je ze wel een jaartje bewaren dus ik ben benieuwd of deze zaadjes snel gaan ontkiemen. De moestuintjes zijn altijd erg makkelijk om te zaaien, omdat er een zaai-matje in zit en ik heb ze in mijn Ikea kweekkasje gezet om te ontkiemen.

Heinz Tomaten

Bij de Carrefour had ik een zakje met zaadjes voor Heinz tomatenplantjes gekregen. Dit zijn de enige tomaten die ik dit jaar ga zaaien ondanks dat ik nog meer zaad heb. Ik ben erg benieuwd naar deze tomaten. Ik heb ze gezaaid in een mengsel van zaaizand en potgrond zoals ik hieronder zal uitleggen. Het bakje waar ik ze in gezaaid heb is van een salade en hierover heb ik een stukje plastic folie met gaatjes er in gespannen om een goede omgeving te creëren om de zaadjes te laten ontkiemen.

Zaaizand en de Kruiden Pakketjes van de Action

Action Kruiden met Zaaizand

Ik heb de “Keukenkruiden” (marjoraan, peterselie, bieslook, munt en selderie) en “Mediterrane kruiden” (basilicum, koriander, kervel, tijm en oregano) zaaipakketjes van de Action gekocht. De zakjes met zaadjes zien er vrolijk uit en het zaaizand zit in een wit lang zakje.

Zaaizand met Potgrond

Het zaaizand dat bij de kruidenpakketjes van de Action zit heb ik gemengd met potgrond (één deel zaaizand gemixt met 2 delen potgrond), hierdoor creëer je zaaigrond. Dit mengsel is luchtiger dan gewone potgrond en kan overtollig water hierdoor beter afvoeren. Ook is het belangrijk dat het afdekken van de zaadjes met een luchtig mengsel gebeurd.

Zaaien in een WC rol

Ik heb voor de kruiden mijn eigen zaaipotjes gemaakt van een wc rol. De wc rol heb ik 6 tot 7 keer ingeknipt (ongeveer 1 tot 1,5 cm) en dit heb ik als een waaier dicht gevouwen, hierdoor creëer je een bodem. Van de bovenkant van de wc rol heb ik ongeveer 1 cm afgeknipt omdat ik de potjes anders te hoog vond. Ik heb ze gevuld met de mix van zaaizand en potgrond en daarna de kruiden er in gezaaid.

Zoals je misschien wel ziet heb ik toch nog best veel gezaaid, terwijl ik van plan was om dit jaar rustig aan te doen. Ik ben erg benieuwd naar hoe alle kruiden worden en ik hoop dat ik er lekkere gerechten mee kan maken.

Welke zaadjes of moestuintjes heb jij gezaaid?

Geef een reactie